De ce ne place atât de mult să petrecem ore în șir la seriale

de: Bianca Prangate
03 02. 2019

Binge-watching-ul – fenomenul cultural prin care petreci ore în șir urmărind seriale – este cel mai bine reprezentat de Netflix. Gigantul de streaming știe prea bine că, din cei 130 de milioane de subscriberi ai platformei, extrem de mulți adoră să se răsfețe cu acest binge-watching.

Actul de a urmări ore în șir seriale se bazează, se pare, pe instinctele noastre primare și de evoluție. Suntem croiți astfel încât să ne uităm mult și bine la episoade. „Suntem căutători de plăcere”, a zis consiliera Allison Johnsen de la Northwestern Medicine. „Suntem făcuți pentru a căuta plăcere”.

Acest comportament de căutare a plăcerii poate fi benefic, atâta timp cât nu abuzăm de el. Ne ajută să ne menținem sănătatea emoțională, chiar dacă acest lucru vine cu prețul orelor pierdute privind un ecran. „Trebuie să ne menținem fericiți pe noi înșine”, a subliniat Johnsen. Din acest punct de vedere, binge-watching-ul este „accesibil, oferă conversație socială sau puncte de referință socială, ajută cu diminuarea stresului și poate fi pozitiv”.

Acest fenomen cultural își are rădăcinile în însăși nevoia umană de a fi la curent cu ce fac alți oameni. În trecut, cu mult înainte să se fi inventat măcar electricitatea, oamenii au devenit foarte preocupați de personajele din jur. Acest instinct de a investi interes în viețile altor oameni este unul bazat pe dorința de supraviețuire. Mai mult, oamenilor mereu le-au plăcut poveștile. „Îmi imaginez că binge-watching-ul este doar o versiune mai avansată tehnologic pentru un comportament care a existat, măcar în formă rudimentară, de cel puțin 50.000 de ani”, a explicat profesorul de literatură Joseph Carroll, de la University of Missouri-St. Louis.

Deși binge-watching-ul are explicații și, uneori, poate fi chiar benefic, e bine de reținut că oricând se poate transforma în dependență. Devine dependență atunci când îți afectează celelalte sectoare ale vieții, de la viața personală la cea profesională. „Totul cu moderație – e plictisitor, dar adevărat”, a fost sfatul lui Johnsen.